Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SEO

Hemen Çıkma Oranı Nedir ?

Google Analytics’te herhangi bir zaman geçirdiyseniz, şüphesiz web sitenizin her sayfasına eşlik eden “Hemen Çıkma Oranı” metriğini görmüşsünüzdür.

Hemen çıkma oranının tam olarak ne anlama geldiğini veya nasıl kullanılacağını bilmiyorsanız , yalnız değilsiniz . Hemen çıkma oranı SEO‘daki en yanlış anlaşılan metriklerden biridir .

Bunu iyileştirmeden önce, yüksek veya düşük bir hemen çıkma oranına hangi faktörlerin katkıda bulunduğunu bilmeniz gerekir. Birçok farklı nedenden dolayı Google’ın algoritmasında bir sıralama faktörü olmasa da , site içeriğini ve kullanılabilirliğini iyileştirmeye yardımcı olmak için iyi bir ölçü olabilir. Sonuç olarak, genel sıralamayı iyileştireceksiniz.

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Hemen çıkma oranı, kullanıcı etkileşimi olayı olmayan tek sayfalık oturumlar ile tüm oturumlar arasındaki oranı ölçen bir web analizi metriğidir.

Birisi web sitenizi ziyaret ettiğinde ve belirli bir süre içinde herhangi bir işlem yapmadan yalnızca tek bir sayfayı görüntülediğinde, bu bir “hemen çıkma”dır. Bu nedenle, ana sayfanızda toplam 1.000 oturum varsa ve bu oturumların 500’ü herhangi bir kullanıcı etkileşimi olayını tetiklemeyen tek sayfa ziyaretleriyse, hemen çıkma oranınız %50’dir.

Hemen Çıkma Oranı veya Çıkış Oranı

Çıkış oranı (ayrıca bırakma oranı olarak da bilinir) genellikle hemen çıkma oranıyla karıştırılır çünkü ikisi de bir web sayfasında sona eren oturumların yüzdesini ölçer. Ancak temel fark, çıkış oranının hem tek sayfalık hem de çok sayfalı oturumlar için geçerli olmasıdır. Hemen çıkma oranı tanımı ile çıkış oranı arasındaki farka bakalım;

  • Çıkış Oranı, oturumda son olan tüm sayfa görüntülemelerinin yüzdesini temsil eder.
  • Hemen Çıkma Oranı, giriş sayfasının oturumun tek sayfa görünümü olduğu oturumların yüzdesini temsil eder.

Ne yazık ki, hemen çıkma oranının tanımı oldukça geniştir, bu yüzden yaygın olarak yanlış anlaşılan bir metriktir.

Hemen Çıkma Oranı Neden Önemlidir?

Hemen çıkma oranı, içeriğinizin ne kadar ilgi çekici olduğunu ölçtüğü için önemli bir SEO metriğidir. Yüksek hemen çıkma oranı, insanların web sitenizde aradıklarını bulamadıkları anlamına gelebilir. İçeriğinizi veya web sitenizdeki kullanıcı deneyimini iyileştirmeniz gerektiğinin bir işareti olabilir.

Hemen çıkma oranınızın ayrıntılı bir analizi, web sitenizdeki gezinme, harekete geçirici mesaj (CTA) yerleşimi ve içerik kalitesi gibi bir dizi kullanılabilirlik öğesini iyileştirmenize yardımcı olur.

Hemen çıkma oranı, trafik segmentlerini birbiriyle karşılaştırmak için de yararlı bir araçtır. Bir dijital pazarlama kanalı diğerlerinden daha iyi performans gösteriyor mu? Organik arama trafiğinin hemen çıkma oranı Facebook’tan daha mı iyi? A/B kanallarını birbirine karşı test etmek, hangi kanallara odaklanmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilir.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?

Bir web sayfasının hemen çıkma oranını hesaplamak için, toplam tek sayfalık oturumları, sayfanın toplam oturumlarına bölün. Ardından, yüzdeyi elde etmek için 100 ile çarpın.

Google hemen çıkma oranı hesaplaması = (Tek sayfa oturumları / Toplam oturumlar) * 100

Örnek: (500 / 1.000 = 0,5) X 100 = %50

Bir sayfanın hemen çıkma oranının, trafik kaynağına ve görüntülemeyi seçtiğiniz süreye bağlı olarak önemli ölçüde değişebileceğini unutmamak önemlidir.

Hemen çıkma oranı metriklerini sayfa düzeyinde tanımlarız, ancak her sayfa aynı zamanda bir web sitesinin genel hemen çıkma oranını da etkiler. Bir web sitesinin hemen çıkma oranını iyileştirmek için her bir sayfanın nasıl çalıştığını anlamak önemlidir.

İyi Bir Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Genel olarak konuşursak, web sitenizin hemen çıkma oranı ne kadar düşükse o kadar iyidir. Ancak, “iyi hemen çıkma oranı” ile “kötü” arasında standart bir kıyaslama yoktur. Metrik, sektöre, içerik türüne, arama amacına ve açılış sayfasına göre çok değişkendir. Web sitenizin nasıl performans gösterdiğini anlamak için sayfada geçirilen süre ve dönüşüm oranları gibi diğer metriklere odaklanmak daha etkilidir.

Sitenizdeki hemen çıkma oranlarını değerlendirirken, sizinkini sektör ortalamasıyla karşılaştırmanız çok yararlı olur.

ALANLARÇıkma Oranı
giyim%44
Otomotiv%45
B2B%75
Güzellik%48
Tüketici Elektroniği%44
Enerji%38
Finansal hizmetler%47
Bakkal%40
Lüks%46
Yolculuk%43
telekom%56

Sektöre Göre Ortalama Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Contentsquare , 2021 dijital deneyim kıyaslama raporunda ortalama hemen çıkma oranının %47 olduğunu buldu.

Web sitenizin endüstri standardına göre nasıl olduğunu öğrenmek için Google Analytics’teki Karşılaştırma aracından yararlanın . Önce sektörünüzü belirleyin. Google Analytics, web sitenizin normal bir hemen çıkma oranına sahip olup olmadığını görmek için kendi sektör karşılaştırmalarını sunar.

Yüksek Hemen Çıkma Oranı Kötü Mü?

Bu kadar geniş bir tanımı olduğundan, “kötü hemen çıkma oranı nedir?” gibi genel sorular sorarken dikkatli olmalısınız. Sonuçta, aynı sektör içinde bile farklı içerik türleri farklı hemen çıkma oranlarına sahip olacaktır.

Bu nedenle, metriği analiz ederken tek tek sayfaların arkasındaki arama amacını düşünün.

Örneğin, ana sayfanız muhtemelen çok sayıda markalı arama trafiği, doğrudan ziyaret ve yönlendirme alıyor. Sonuç olarak, kullanıcıların yaptığınız şey hakkında daha fazla bilgi edinmek için genellikle daha derine inmesi gerekir.

Ancak, blog gönderileri daha bilgilendiricidir. Uzun içerikler, konuları daha eksiksiz bir şekilde ele almanıza izin verdiğinden, genellikle daha fazla tek sayfa oturumu vardır.

Ancak, e-ticaret SEO dünyasında, yüksek bir hemen çıkma oranı dönüşümleri etkiler. Örneğin, e-ticaret sitenizde düşük kaliteli resimler, çok az bilgi veya yavaş yükleme süreleri varsa, kullanıcılar daha iyi bir website araması için Google SERP’e geri dönebilir.

Decibel ve Mouseflow gibi davranışsal zeka araçları, ziyaretçilerin belirli sayfaları nasıl kullandığını ortaya çıkarabilir. Kullanıcı etkileşimlerini kaydederek, ziyaretçilerin bir sayfada tam olarak geri döndüğü noktayı belirleyebilirsiniz.

Ek olarak, bu araçlar size kullanıcıların bir sayfada tam olarak ne kadar zaman harcadıklarını söyler. Bu nedenle, bir sayfanın hemen çıkma oranı %95 ise ancak ortalama kalma süresi altı dakikaysa, kullanıcıların sayfayı faydalı bulması çok olasıdır.

Ziyaretçiler Neden Sayfalarınızı Hemen Terk eder ?

Ne yazık ki, bir kişinin web sitenizden çıkmasının kötü nedenleri de vardır. Bunların çoğu, zayıf kullanıcı deneyimi etrafında toplanmıştır.

Bu sorunları belirlemek ve ele almak, sitenizdeki kullanıcı etkileşimini önemli ölçüde iyileştirebilir.

Hemen Çıkma Oranı

Yavaş Yüklenen Sayfalar

Geniş bant internete ve 5G hücresel veri üzerinde çalışan mobil cihazlara yaygın erişim sayesinde, insanlar web sayfalarının hızlı yüklenmesini bekliyor. Sayfa yükleme süresi çok yavaşsa , insanlar daha sayfanın içeriğini görmeden geri dönerler.

Bir dizi işlemle sayfa hızınızı optimize edebilirsiniz:

  • Gereksiz yere üçüncü taraf komut dosyalarını kaldırın
  • Daha hızlı bir web barındırıcısına yükseltin
  • Gecikmeli yüklemeyi ayarlayın, böylece resimler yalnızca bir kişi sayfayı aşağı kaydırdıkça yüklenir
  • Yüklemesi daha uzun süren büyük sayfa görselleri (resimler, GIF’ler vb.) kaldırın.
  • Bir kullanıcının sitenizle etkileşime girebilmesi için yüklenmesi gereken zorunlu olmayan üçüncü taraf komut dosyalarını kaldırın.
  • Belirli öğeleri kullanıcının tarayıcısında saklayan ve böylece her seferinde yeniden yüklenmeleri gerekmeyen tarayıcı önbelleğini uygulayın

Çok fazla rahatsız edici reklam

Sayfanız çok fazla reklamla doluysa, sayfanız yüklenir yüklenmez kullanıcılarınız geri düğmesine basacaktır.

Bir sayfada kullanıcı deneyimini bozan ve sayfa yükleme süresini artıran birden fazla reklam olması, web sitesi ziyaretçileri için can sıkıcıdır ve bir markaya olan güveni azaltabilir. Reklamlar ayrıca sayfa düzeninin aniden değişmesine neden olarak kullanıcıların sayfada gezinmesini zorlaştırabilir. Bu yalnızca kullanıcıları rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda Google, Sayfa Deneyimi sıralama faktörünün bir parçası olarak sayfa kaymalarını hesaba kattığı için arama motoru sıralamalarınıza zarar verebilir.

Bu sadece bloglar için değil, e-ticaret web siteleri için de geçerlidir. Satışlarla ilgili reklamlar veya bir posta listesi için açılır pencereler, kullanıcılar için aynı derecede bunaltıcıdır.

Web siteniz reklam içeriyorsa, bunların kullanıcı deneyimini bozmadığından emin olun.

Düşük kaliteli içerik

Sayfalarınız güncel olmayan, zayıf içerik içeriyorsa , ziyaretçilerinizin web sitenizde dolaşmak için hiçbir nedeni yoktur. Sonuçta, ilk deneyimleri kötü olduğunda neden sitenizi daha fazla keşfetmek istesinler?

Ziyaretçilerin hemen çıkmalarını önlemek istiyorsanız, uzmanlığınızı gösteren ve söz konusu konuyu kapsamlı bir şekilde açıklayan, yüksek kaliteli içeriğe ihtiyacınız var.

İyi tanımlanmış bir içerik stratejisi , ziyaretçileri markanızla etkileşimde tutmanın en iyi yollarından biridir. Blog gönderileri, ilgili konuları kapsamlı bir şekilde kapsamalı, kullanıcı yolculuğu boyunca temel soruları yanıtlamalı ve dahili bağlantılar aracılığıyla sonraki adımları net bir şekilde tanımlamalıdır.

Daha fazla Web sitesi Optimizasyonu için hemen Ziyaret edin > https://www.kadirtrabzon.com/site-ici-seo-nedir-nasil-yapilir/

Kadir Trabzon

Dijital Pazarlamaya meraklı SEO kategorisinde her geçen gün kendini geliştirmeye adamış bir pazarlamacı. Güncel bilgiler verdiğim blog siteme hoş geldiniz 😊

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu