Rank Math SEO Ayarları ve Kurulumu 2023
Rank Math SEO güncel kurulum ve ayarlarını yapmaya hazır mısınız ?
Bu eğitim, WooCommerce ayarları ve şema ekleme dahil olmak üzere Rank Math’ın ayarları hakkında bilmeniz gereken tüm detayları kapsar. Bu kurulumlar ile WordPress sitenize bir seviye daha atlatacaksınız.
Ek olarak Rank Math Pro ayarlarını da ele alacağım. Rakibi Yoast Premium’un Pro sürümüne kıyasla Rank Math Pro daha kaliteli olduğunu düşünüyorum. WordPress SEO için birden çok eklenti mevcut. Bu klavuzdan sonra eklentiyi beğenmezseniz diğer alternatiflere göz atabilirsiniz.
Rank Math SEO Nedir ?
Rank Math SEO eklentisi WordPress kullanan web siteleri için sitenin SEO Performansını denetleyen ve bizler için analizler yapan bir SEO Optimizasyonu aracıdır.
Bu WordPress SEO eklentisi diğer rakiplerine göre daha fazla ücretsiz özellik sunarak rakiplerinden sıyrılır. Kurulumu kolay, kullanım açısından sade olan bu eklenti ile web sitenizin SEO skorunu öğrenerek geliştirmeler ve optimizasyonlar yapabilirsiniz.
Rank Math SEO Kurulum
Kurulum adımları son derece kolaydır. WordPress üzerinde başka bir SEO eklentisi kullanıyorsanız (Yoast SEO gibi) ayarlarınızı otomatik olarak kurulum sihirbazı üzerinden aktarabilirsiniz.
Rank Math eklentisini yükleyin, hesap oluşturarak kayıt olun, SEO verilerinizi Rank Math’a aktarmak için kurulum sihirbazını kullanın. Ayrıca, Durum ve Araçlar altında WP Schema Pro ve All In One Schema’dan şemalarınızı içe aktarabilirsiniz.
Kayıt olduktan sonra gelen ekran üzerinden gelişmiş yüklemeyi seçerek devam edin. Ekrandan Yoast SEO ayarlarınızı yükleyebileceğiniz seçenekleri göreceksiniz. Bu seçeneği seçerek eski ayarlarınızı Rank Math SEO eklentisine aktarın.
Eski ayaların yükleme işlemleri tamamlandıktan sonra kurulumu bitiriyoruz. Kurulum adımları bu kadar kolay 🙂 Sırada ise en önemli ayaların bulunduğu pano kısmı. Bu kısımda can alıcı ayarlar yaparak WordPress SEO Performansınızı yükselteceğiz. Hemen başlayalım. 🙂
Bu eklenti hakkında daha detaylı bilgi için SEO Uzmanı ile iletişime geçerek aklınızdaki soruları yöneltebilirsiniz.
Pano Ayarları
Bu kısımda ise kurulumdan sonra ki diğer önemli ayarları yapacağız. Pano kısmı 19 maddeden oluşuyor. Bu adımları teker teker inceleyerek kendimize uygun olanları aktifleştirebilirsiniz. Bu ayarlar ile web siteniz de ki gözle görülür gelişmelere şahit olabilirsiniz.
Rank Math >> Pano kısmına giriş yaptıktan sonra sol üstte bulunan Kolay mod ve Gelişmiş mod arasından gelişmiş modu seçerek devam ediyoruz. Pano kısmında 19 adet seçenek bulunuyor. Bu seçenekleri inceleyelim ve kendimize uygun olanları seçerek devam edelin.
- 404 Monitör > Bu araç web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların kaç defa hatalı sayfa ile karşılaştıklarını denetler ve hataları sayfalara gün içinde kaç ziyaret ediyor gibi bilgileri tutar ve bize bildirir.
- AMP > WordPress mobil siteleri için özel oluşturulmuş bir hızlandırma aracıdır. Rank Math tüm mobil sayfaları denetleyerek gerekli yerlere meta etiketlerini otomatik ekler.
- İstatistikler > Google Search Console ve Analytics kodlarını yükleyerek pano üzerinden web siteniz ile ilgili istatistiklere kolaylıkla erişebilirsiniz.
- Resim SEO > Web sitenizde ki görselleri denetleyerek alt etiketlerini kontrol eder. Alt etiket bulunmayan görsellere otomatik olarak alt etiket girişi yapar.
- Instant Indexing > Web sitenize girilen makaleleri otomatik olarak Google dizinlerine gönderir.
- Bağlantı Sayacı > Web sitesi içerisinde ki makaleleri denetleyerek iç de dış linklerin toplam sayılarını belirtir.
- Yerel SEO ve Bilgi Grafiği > Aktifleştirildiği taktirde web sitenizi yerel SEO ve arama sonuçları için otomatik olarak optimize eder.
- Yönlendirmeler > Web sitenizde silinen veya URL’si değişen içerikleri farklı linklere yönlendirmek için kullanılır. Yönlendirmeler ile 404 hata kodu olasılığı düşerek SEO’ya yardımcı olur.
- Rol yöneticisi > WordPress’de birden çok kullanıcınız var ise bu kullanıcıların hangi erişime sahip olabileceğini belirttiğiniz kısımdır.
- SEO Analizi > Web sitenizi 70+ farklı test uygulayarak SEO skorunuzu belirleyen kısımdır. Uygulama sonrasında Pano kısmında bizlere SEO skorumuzu ve hatalarımızı göstererek bilgi verir.
- Site Haritası > Google için büyük önem arz eden site haritalarını optimize ederek bizlere sunar.
- WooCommerce > WordPress’i E-ticaret için kullanacak olanların aktifleştirmesi gereken kısımdır. Ürünlerinizi ve sitenizi denetleyerek Google sonuçları için optimize eder.
Pano kısmı bu kadardı, sizler de kendinize uygun olanları seçerek kuruluma devam edebilirsiniz.
Genel Ayarlar
Linkler > Ziyaretçilerin makalenizin en üstünde bulunan kategori yolunu açıp kapatmaya ve verilen dış linklerin yeni sekmede açılmasını ayarlamaya yarayan sekmedir.
Web Yöneticisi Araçları > Google Search Console, Analytics gibi araçların kodlarının girişini sağlamak için kullanılır.
İstatistikler > Girilen web yöneticisi kodlarının istatistiklerini görmek için kullanır.
Başlıklar ve Meta
Bu sekmede ise web site kullanıcısı ile ilgili temel ayarlar bulunur. Bu ayarlar Sosyal medya, Ana sayfa ve yazar detayları ve yerel SEO ayarları yapılmaktadır. Bu kısımları detaylıca yapılandırmak gerekiyor. SEO İçin bu kısımda ki meta açıklamalarını sektörünüz ve web siteniz ile alakalı anahtar kelimeler ile donatılması gerekmektedir.
Sitemap Ayarları
Google sitenizde ki makaleleri ve son güncellemeleri görebilmesi için Sitemap haritalarına ihtiyar duyar. Bu kısımda haritaları aktif ederek makalelerinizi Googla’a indexleterek Google sıralamalarda yerinizi alabilirsiniz.
404 Monitör
Web sitemizde bulunan hatalı sayfaları gösterir. Bu sayfalara ziyaretçiler ne kadar tıkladı gibi analizleri bizlere sunar. Bunlara ek olarak bu hatalı sayfaları istediğimiz linke yönlendirerek SEO optimizasyonuna katkı sağlayabiliriz.
Yönlendirmeler
Bu kısımda ise sildiğiniz veya URL değiştiniz makalenizi başla linklere yönlendirmeyi sağlar. Eğer hata veren sayfalarınız da var ise bu sayfaları otomatik yönlendirerek kullanıcı deneyimine ve SEO’ya katkı sağlayabilirsiniz.
SEO Analizi
Bu kısımda ise web sitenizin genel SEO Optimizasyonu analizi yaparak bir skor belirler, alt kısımda hatalarınız ve uyarılınızı verir. Bu hataları gidererek Web sitenizin SEO Performansını yükseltebilirsiniz.
Rank Math SEO İle İçerik Analizi
Eklenti ile ücretsiz bir şekilde SEO uyumlu içerikler hazırlayabilirsiniz. Bu kısmın biraz gelişmesi gerekiyor ama yine de iş görür durumunda. İçeriklerinizi hazırlarken alt kısımda birden çok madde ile makalenizi analiz eder ve size 100 üzerinden bir SEO puanı verir. Bu puanı maddeleri uygulayarak yükseltebilirsiniz. Şimdi ise o maddelere bakalım.
Basic SEO
Bu kısımda yeşil ışık yakmak için gerekli adımlar şunlardır;
- H1 Başlığında anahtar kelime geçmeli,
- İçerik meta açıklamasında anahtar kelime geçmeli (160 Karakteri geçmemeli),
- URL’de anahtar kelime geçmeli,
- Odak anahtar kelimeniz çok sayıda değil doğal bir şekilde makaleye yerleştirmeniz gerekmekte,
- İçerik 600 kelimeden daha fazla olması gerekmekte
Additional
Bu kısımda yeşil ışık yakmak için gerekli adımlar şunlardır;
- Makalede bulunan alt başlıklarda odak anahtar kelime yer almalı,
- Odak anahtar kelime görsellerin ALT metinlerinde bulunmalı,
- Hedef anahtar kelime toplam kelime oranı ile uyumlu olmalıdır,
- İç ve dış linklere yer vermelisiniz.
WordPress eklentileri hakkında aklınıza takılan soruları sormak yada eğitim almak için hemen bir SEO Uzmanı ile görüşebilirsiniz.
Rank Math SEO Avantaj ve Dezavantajları
Yeni başlayanlar için kolay arayüz kullanımı
Başka SEO eklentisinden geçişte ayar aktarımı
Ücretsiz SEO Analizi
İçerik puanlamalarında gelişme gerekli
Daha fazla SEO Hakkında içerik için ziyaret edin. > https://www.kadirtrabzon.com/
Sık Sorulan Sorular
Rank Math SEO Nedir ?
Rank Math Pro Nedir ?
Rank Math vs Yoast SEO