Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SEO

SEO Nedir ? SEO Çalışması Nasıl Yapılır ?

SEO Nedir ?

SEO Nedir ? SEO, “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. Basit bir ifadeyle, insanlar işletmenizle ilgili ürün veya hizmetleri Google, Bing veya diğer arama motorlarında aradığında üst sıralarda ki görünürlüğünüzü artırmak için sitenizi iyileştirme sürecine verilen isimdir. Sayfalarınız arama sonuçlarında ne kadar fazla görünürse, dikkat çekme ve potansiyel müşterilerinizin işletmenizi ziyaret etme olasılığı büyük derece de artar.

SEO Neden Önemlidir ?

SEO arama motorlarında aratılan her sorgu için hangi web sitelerinin üst sıralarda yer alması gerektiğini belirleme yöntemidir. Üst sıralarda yer alan web sitelerinin ziyaretçi sayısı fazla olacağından potansiyel müşteri ve marka bilinirliği üst kademe çıkacaktır.

SEO‘nun önemi ise şimdi devreye giriyor. SEO çalışmaları yaparak sizlerde kendi web sitelerini üst sıralara çıkararak marka bilinirliğinizi ve potansiyel müşterilerinizi arttırabilirsiniz.

Kullanıcılar arama motorlarına güvenir ve arama motoru sıralamasında en üst noktaya ulaşmak, arama yapanlara sitenizin güvenilir bir kaynak olduğunu gösterir.

Bir diğer önemli unsur ise SEO düşük maliyetlidir. Kısıtlı bir bütçeyle çalışıyorsanız, SEO sitenize doğrudan ödeme yapmadan organik trafik çekmek için harika bir yoldur.

Arama Motoru Nasıl Çalışır ?

Arama motoru tarafından keşfedilen web sayfaları, dizin adı verilen bir veri yapısına eklenir. Dizin, keşfedilen tüm URL’leri ve her bir URL’nin içeriği hakkında aşağıdakiler gibi birkaç önemli unsura dikkat eder. Bu unsurlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Taranan içeriğin türü (Sayfa içerisinde neler var ?)
  • Yazılan makalenin güncelliği
  • Sayfanın içeriğinde keşfedilen anahtar kelimeler (Sayfa hangi konuyu içeriyor ?)
  • Makaleye gelen trafik miktarı

Arama motoru algoritmasının amacı, kullanıcının sorgusunu/sorusunu mümkün olan en kısa sürede yerine getirecek ilgili yüksek kaliteli arama sonuçlarını sunmaktır.

SEO Kaç Adımdan Oluşur ?

SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. SEO, bir web sitesinin veya içerik parçasının Google’da daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olacak adımlar atma sürecidir.

SEO 2 adımdan oluşuyor. Bu adımlar;

  • On Page SEO (Site içi Optimizasyon)
  • Off Page SEO (Site dışı Optimizasyon)

Hem site içi hem de site dışı SEO, sitenizi kullanıcılara ve arama motorlarına daha kolay ve güvenilir hale getirmeyi amaçlar. Arama motoru tarayıcıları, web sitenizin kendileri ve kullanıcılar için fayda sağladığını gördüklerinde, sitenizin farklı aramalar için üst sıralama çıkma şansını büyük ölçüde arttırır.

ON Page SEO (Site İçi SEO) Nedir ?

On Page SEO (site içi SEO), arama görünürlüğünü ve trafiği iyileştirmek için web sayfalarını belirli anahtar kelimeler için optimize etme aşamasıdır. Başlık etiketleri, alt başlıklar, içerik ve dahili bağlantılar gibi sayfaya özgü öğelerin optimizasyon işlemlerini içerir.

Arama motorlarının sizi birinci sayfa görünürlüğü ile ödüllendirmesini istiyorsanız, sayfa içi SEO stratejinizi ciddiye almanız gerekir.  Google hala içeriğinizdeki anahtar kelimelere baksa da, fazla anahtar kelime kullanımı işlemi uzun zaman önce etkisini yitirdi, çünkü kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkiliyor.

Google arama algoritması daha karmaşık hale geldikçe, kullanıcı odaklı sayfa içi SEO faktörleri daha önemli olacaktır. Doğru yapıldığında, arama motorlarının belirli sorgular için en alakalı URL’leri sıralamak için içeriğinizi düzgünce tarar ve kendi veri tabanına kaydeder.

Site içi SEO optimizasyonu için uygulamanız gereken maddeleri sizler için listeledim.

  • Güncel ve sektörünüze bağlı kalarak süper içerikler hazırlamalısınız.
  • Makalenize özgü kaliteli Ana başlıklar ve alt başlıklar belirlemelisiniz
  • Konuya yardımcı olacak şekilde bilgilendirici görseller eklemelisiniz
  • Mobil uyumlu bir web site tasarımı
  • Sayfa açılış hızında optimizasyon işlemi
  • Makale içinde link kullanımı

Yukarıda belirtilen SEO kriterlerine dikkat ederek kendi web sitenizde optimizasyon işlemlerine başlayabilirsiniz.

Ek olarak SEO uyumlu Makale nasıl yazılır makalemizi inceleyebilirsiniz.  https://www.kadirtrabzon.com/seo-uyumlu-makale-nasil-yazilir/

OFF Page SEO (Site Dışı SEO) Nedir ?

Off Page SEO olarak adlandırılan sayfa dışı SEO; backlink, yerel SEO, PPC reklamları, sosyal medya gibi yardımcı kaynaklardan yararlanarak arama motorlarındaki sıralamanızı optimizasyonu stratejileridir. Bu stratejiler web sayfanızın dışında gerçekleşir.

SEO stratejileri içten dışa doğru başlar. Öncelikle anahtar kelimeleri eşleme, kaliteli içerik üretme ve meta açıklamaları optimize etme gibi sayfa içi SEO bileşenleriyle yola çıkılması gerekir ancak zamanla bu bileşenler sayfa dışı SEO teknikleriyle genişletilmezse marka bilinirliği sınırlanmış olur.

Off Page SEO için yardımcı olacak ek maddeler;

  • Forumlara katılmak
  • Influencer ile anlaşmalar
  • Video ve podcast
  • Backlink rakip analizi
  • E-posta Bültenleri
  • Ortak pazarlama (affiliate marketing)

SEO Rakip Analizi Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Bir SEO rakip analizi veya SEO rekabet analizi, bir rakibin kullandığı bağlantılar ve anahtar kelimeler gibi içeriğin ve içeriğin diğer öğelerinin araştırılmasını kapsar. Basitçe söylemek gerekirse, benzer bir sektördeki veya işletmedeki iki rakip web sitesi arasında bir SEO rakip karşılaştırmasıdır.

Verimli olmak için, çoğu pazarlamacı süreci kolaylaştırmak ve çok fazla iş yapmadan büyük miktarda veri toplamak için bir SEO rakip analiz aracı kullanır. Bu araçlar rakip analizi SEO raporları oluşturmada da yararlıdır. SEO rakip analiz araçlarının bazı örnekleri arasında Ahrefs, SEMrush ve Moz bulunur.

SEO Rakip Analizi

SEO Nasıl Yapılır ? SEO Nasıl Çalışır ?

SEO optimizasyon işlemlerini kendi web sitelerinize uygulayarak gözle görülür trafik artışını gözlemleyebilirsiniz. Sizlere anlatacağım bu maddeleri not almanızda fayda var. Hazırsanız başlayalım

  • SEO için optimize edilmiş harika içerikler yazın >> Web sitenizde yüksek kaliteli içeriğe sahip olmak, trafiği artırmanın ve arama sıralamanızı iyileştirmenin en iyi yollarından biridir. Aslında, Google’ın kendisi sayfa deneyiminde ki bir blog yazısında, bir sayfada harika, alakalı içeriğe sahip olmanın sıralama için sayfa deneyiminden daha önemli olduğunu söyledi.
  • Daha fazla geri bağlantı alın >> Geri bağlantılar (diğer sitelerden sizin sitenize bağlantılar) en ağır Google sıralama faktörlerinden biridir.
  • Web site yükleme hızınızı artırın >> Yükleme süresi, Google’ın en son Önemli Web Verileri açıklamalarında ki temel ölçümlerden biridir; bu nedenle, hem arama sıralamanızı iyileştirmek hem de iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için sitenizin olabildiğince hızlı olmasını özen göstermeniz gerekmektedir.
  • Resimlerinizi optimize edin >> Görsellerinizi optimize etmek, sitenizin hızını artırmak ve Google’ın web sayfalarınızdaki görselleri tanımlamasını kolaylaştırmak için çok önemlidir. Tüm web sitesi resimlerinizin sıkıştırıldığından, açıklayıcı dosya adlarına sahip olduğundan ve alternatif metin içerdiğinden emin olun.
  • Bozuk bağlantıları düzeltin >> Web sitenizde kaliteli bağlantılara sahip olmak, trafiği artırmanın ve sitenizin otoritesini oluşturmanın en iyi yollarından biridir, ancak 404 hatasına neden olan bağlantılar hem kullanıcı deneyiminize hem de arama sıralamanıza zarar verir. Bozuk bağlantıları bulmak için BrokenLinkCheck veya Dead Link Checker gibi bir yardımcı araç kullanabilirsiniz.
Daha detaylı Görsel optimizasyon için Detaylı Rehberi İnceleyin.  https://www.kadirtrabzon.com/8-adimda-seo-gorsel-optimizasyon-rehberi/
  • H1 ve H2 başlık etiketlerini kullanın >> Başlıklar yalnızca içeriğinizi insanlar hem de arama motorları için daha okunabilir ve anlaşılması hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda Google arama sıralaması ile içeriğinizin gövdesindeki başlık etiketlerinin kullanımı arasında güçlü bir ilişki vardır. Başlık etiketleri ayrıca içeriğinizin yapısını göstermenin ve kilit noktalarınızı vurgulamanın harika bir yoludur.
  • Web sitenizin kullanıcı deneyimini iyileştirin >> SEMrush tarafından sıralama faktörleri üzerine yapılan bir araştırmaya göre, ilk üç sıralama faktörü web sitesi ziyaretleri, sitede geçirilen süre ve hemen çıkma oranıdır.

Google SEO Önerileri

Google düzenli aralıklar ile SEO ile ilgilenen kullanıcılar için pratik ve bir o kadar önemli bilgiler vermektedir. Her zaman güncellenen bu bilgileri takip etmek web site kullanıcıları için bir avantaj olacaktır. Yönergeleri takip ederek ve uygulayarak rakiplerinizden 1-0 önde olabilirsiniz. Son yapılan güncellemeler ile yönergeler aşağıdakiler gibidir.

  • Kullanıcıları bilgilendirici yazılar yazın, laf kalabalığı yapmayın.
  • Yazılarınız özgün olsun, kopya içerikten kaçının.
  • Web sayfanızı son kullanıcılar için optimize edin.
  • Hileli yollara başvurmayın.
  • Alakasız anahtar kelimeler kullanma

SEO Pazarlama İçin Neden Önemlidir ?

SEO, dijital pazarlamanın temel bir parçasıdır çünkü insanlar her yıl, genellikle ürün ve hizmetler hakkında bilgi bulmak için ticari amaçlarla trilyonlarca arama yapar. Arama genellikle markalar için birincil dijital trafik kaynağıdır ve diğer pazarlama kanallarını tamamlar. Arama sonuçlarında rekabetinizden daha fazla görünürlük ve daha yüksek sıralama, sonuçlarınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

Bununla birlikte, arama sonuçları, son birkaç yılda kullanıcılara daha doğrudan yanıtlar ve kullanıcıları diğer web sitelerine yönlendirmek yerine sonuçlar sayfasında tutma olasılığı daha yüksek olan bilgiler sağlamak için gelişmektedir.

Ayrıca, arama sonuçlarındaki zengin sonuçlar ve Bilgi Panelleri gibi özelliklerin görünürlüğü artırabileceğini ve kullanıcılara doğrudan sonuçlarda şirketiniz hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceğini unutmayın.

Sonuç

Özetle, SEO bütünsel bir pazarlama ekosisteminin temelidir. Web sitesi kullanıcılarınızın ne istediğini anladığınızda, bu bilgiyi kampanyalarınızda (ücretli ve organik), web sitenizde, sosyal medya özelliklerinizde ve daha pek çok alanda uygulayabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

SEO Nedir ?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) anlamına gelen Web sayfalarınızın Google, Bing, Yandex gibi arama motorları için optimize etme işlemidir. SEO Site içi ve Site dışı SEO olarak iki ana dala ayrılır.

SEO Nasıl Yapılır ?

SEO Site içi ve Site dışı olarak iki ayrılan bir alan. Site içi SEO denilen alanda Görsel optimizasyon, başlık etiketleri, alt metinler, makale optimizasyonu, anahtar kelime analizi gibi işlemler yapılarak ele alınır. Site dışı SEO ise backlink, sosyal medya kullanımı, tanıtım yazıları, URL hata kontrolleri gibi işlemler ile ele alınır.

SEO Arama Motoru Mu?

SEO bir arama motoru değildir. SEO Google, Yandex gibi arama motorlarından web sayfalarınızın üst sıralara çıkması için yapılan optimizasyon çalışmalarına verilen isimdir.

SEO Uzmanları Ne Kadar Kazanır ?

SOE Uzmanlarının maaş skalaları sektördeki tecrübesi bilgisi doğrultusunda değişiklik gösterir. Maaş aralıkları 4.250Tl ile 10.000Tl arası değişiklik gösterir.

Kadir Trabzon

Dijital Pazarlamaya meraklı SEO kategorisinde her geçen gün kendini geliştirmeye adamış bir pazarlamacı. Güncel bilgiler verdiğim blog siteme hoş geldiniz 😊

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. SEO Konusunda soru işaretlerim vardı hepsi giderildi. Bilgilendirici ve öğretici bir içerik. Teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu