Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SEO

Site içi SEO Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Google arama algoritmasını ne sıklıkla değiştirir? 2020’de Google 600.000’den fazla deney gerçekleştirdi ve algoritmasını 4.500’den fazla kez güncelledi. Şirket, dünyanın en akıllı arama motorunu yaratma misyonunda ve oldukça iyi bir iş çıkarıyorlar.

Yine de sürekli iyileştirmelerine rağmen, mükemmel değil. Google’ın hala yeni içeriği anlama konusunda yardıma ihtiyacı var. Sayfa içi arama motoru optimizasyonunun (SEO) devreye girdiği yer burasıdır.

Site içi SEO, Google’ın web sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olur. Bu da sıralamanızı iyileştirir ve web sitemize daha fazla organik trafik gelmesine yardımcı olur.

Bu adım adım site içi SEO kılavuzunda, kendi web sitenizde uygulamanız gereken en önemli sayfaya özgü optimizasyon en iyi yardımcı uygulamaları ve bunların neden genel SEO stratejinizin hayati bir parçası olduğunu açıklayacağım. Keyifli okumalar.

Site içi SEO Nedir ?

Site içi SEO (veya sayfa içi SEO), arama görünürlüğünü ve trafiği iyileştirmek için web sayfalarını belirli anahtar kelimeler için optimize etme uygulamasıdır. Başlık etiketleri, alt başlıklar, içerik ve dahili bağlantılar gibi sayfaya özgü öğelerin anahtar kelimelerle ayarlanmasını içerir.

Teknik SEO ile Site içi SEO Karşılaştırması

Bazı SEO Uzmanları site içi SEO’yu teknik SEO ile aynı tutuyor. Ama onları ayrı tutma taraftarıyım. Benim düşünceme göre, teknik SEO sayfa hızı ve site hızı, yinelenen içerik, site yapısı ve indeksleme gibi maddeleri ele alıyor. Başka bir deyişle, teknik optimizasyon tüm web sitenize odaklanırken, sayfa içi optimizasyon belirli URL’lere odaklanır.

Site içi SEO’nun Önemi

Arama motorlarının sizi birinci sayfa görünürlüğü ile ödüllendirmesini istiyorsanız, sayfa içi SEO stratejinizi ciddiye almanız gerekir. Son yirmi yılda Google tarafında çok şey değişti. Google hala içeriğinizdeki anahtar kelimelere baksa da, anahtar kelime doldurma işlemi uzun zaman önce etkisini azalttı çünkü kullanıcı deneyimini olumsuz etkiliyor.

Google arama algoritması daha karmaşık hale geldikçe, kullanıcı odaklı sayfa içi SEO faktörleri daha önemli olacaktır. Doğru yapıldığında, arama motorlarının belirli sorgular için en alakalı URL’leri sıralamak için içeriğinizi anlamalarını sağlar. Kullanıcılar, sayfa içi optimizasyonun sağladığı kaliteyi ve hızı takdir edeceklerdir.

Bunları göz önünde bulundurarak, belirli sayfa içi SEO uygulamalarına bakalım.

URL Düzenlemeleri

Google, URL’lerin bir sayfanın neyle ilgili olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu açıkça belirtmiştir. Peki, URL’lerimizi nasıl optimize etmek gerekir?

Anahtar kelime ekleme: Birincil anahtar kelimenizi URL’nize dahil etmek, hem arama motorlarının hem de kullanıcıların bir sayfanın içeriğini anlamasına yardımcı olur.

Anahtar kelime sırası: Anahtar kelimeyi URL’de mümkün olduğunca ilk sıraya yerleştirmeye özen gösterin.

URL’leri kısa ve sade tutun: İdeal olarak, URL yapınız hem arama motorlarının hem de kullanıcıların anlaması için kısa ve kolay olmalıdır. Google’ın sayfadaki içerik türünü anlaması ne kadar kolay olursa o kadar iyi olur. Ayrıca, Google genellikle arama sonuçlarında URL’leri gösterir. Sayfa URL’si uzun bir rasgele harf ve sayı dizesiyse, bu kullanıcıların sayfanızı anlamasına yardımcı olmaz. Sayfanızın amacını ne kadar iyi anlarlarsa, arama sonucunu tıklamaları o kadar olasıdır.

Kelimeler arasında kısa çizgi kullanın: Kısa çizgiler URL’leri daha okunabilir hale getirir. Örneğin, bir sayfa SEO Nedir ile ilgiliyse, https://www.kadirtrabzon.com/seo-nedir-seo-calismasi-nasil-yapilir/ örneğinde ki gibi kullanmaya özen gösterin.

Başlık Etiketleri ve Meta Açıklamaları

Meta etiketler, özellikle sayfa başlıkları olmak üzere en önemli site içi SEO faktörlerinden biridir. Her sayfada arama sonuçlarında başlık olarak görünen bir H1 etiketi bulunur. Meta açıklama, arama sonuçlarında başlığın altında görünen sayfanın kısa bir özetidir. Her ikisi de arama motorlarının ve kullanıcıların bir sayfanın amacını anlamalarına yardımcı olmak için önemlidir.

Meta Açıklama Örneği

Hem başlık hem de meta açıklama, bir kişinin arama sonuçlarındaki bir listeye gerçekten tıklayıp tıklamamasında önemli bir rol oynar. Hem başlık hem de meta açıklama optimize edildiğinde, daha fazla trafik elde ettiğiniz anlamına gelen Tıklama Oranın’da (TO) artış meydana gelir.

Site içi SEO için Meta Açıklama Optimizasyonu

Sayfa içi SEO analizinizdeki ilk adım, başlığınıza ve meta açıklamanıza bakmak olmalıdır. Aşağıdaki adımları inceleyeniz !

  • Birincil anahtar kelimenizi başlığın başına yakın bir yere yerleştirin.
  • Başlığı 55 veya 60 karakter civarında tutun, böylece arama sonuçlarında kesilmez. Yoast gibi WordPress eklentileri, meta etiketlerinizin çok uzun olup olmadığını size söyleyebilir.
  • Başlık etiketlerinizdeki harflerin sadece ilk harflerini büyük yapın.
  • Google’ın yinelenen sayfalarınız olduğunu düşünmemesi için her sayfaya benzersiz bir başlık verin.
  • Kullanıcıların tıklamak isteyeceği açık ve çekici başlıklar yazın.
  • Birincil anahtar kelimenizi meta açıklamanıza ekleyin. Birisi söz konusu anahtar kelimeyi aradığında, Google bu anahtar kelimeyi arama sonuçlarında kalın harflerle yazacaktır.
  • Meta açıklamasını 155 karakteri geçmemesine özen gösterin
  • Meta açıklamanızı, sayfayı doğru bir şekilde tanımlayacak şekilde oluşturun. Ona bir reklam gibi davranın ve insanların tıklamaya zorlanmaları için özen gösterin.

Başlık Optimizasyonu

Birden çok başlık kullanma (H1 etiketi, H2, H3 vb.) sayfalarınızda SEO ile çeşitli şekillerde yardımcı olur. Çok kullanıcı için daha kolay içeriğini okumak için öncelikle yapar. Ziyaretçiler bir sayfada bir metin duvarıyla karşılaşırlarsa, okumak istemeleri çok daha az olasıdır ve genellikle sayfayı terk ederler. Birden çok başlık, kullanıcıların içeriği hızlı bir şekilde kavramasına yardımcı olur ve bu da genel kullanıcı deneyimini geliştirir (Google için önemli bir faktör).

İkincisi, alt başlıklar Google’ın bir sayfanın içeriğini anlamasına yardımcı olur. Üstbilgileri hazırlarken birincil anahtar kelimenizi en az bir veya iki H2 üstbilgisinde kullandığınızdan emin olun. Bağlamsal olarak anlamlıysa, birincil anahtar kelimeyi tekrar H3 veya diğer başlıklara ekleyin. Google’a kapsayıcı konuyla ilgili sinyalleri güçlendirmek için bazı başlıklara uzun kuyruklu anahtar kelimeler de ekleyin.

Kullanıcı Odaklı Makale Yazımı

Metin yazarlığı, sayfa içi SEO çabalarınızı artırabilir. Açılış sayfalarınız için harika içeriğe yatırım yaptığınızda, kullanıcılar daha fazla meşgul olur. SEO metin yazarlığı en iyi makalelerinizin yalnızca arama motorları için iyi olmadığını unutmamak önemlidir. Ayrıca, kullanıcılar için içerik pazarlamanızı da geliştirirler.

En iyi blogcular SEO metin yazarlığı ustalarıdır ve bunlar kullandıkları tekniklerdir:

  • Özgün, ilgi çekici Makaleler yazın. Sorunu ve çözümünüzü açıkça ifade edin.
  • Uzun cümlelerden ve paragraflardan kaçının. Ancak, paragrafları tamamen terk etmeyin, aksi takdirde içeriğiniz düzgün şekilde ifade edilemez.
  • Alt başlıklarla 300 kelimeden uzun bölümleri ayırın.
  • Hedef SEO anahtar kelimesini sayfalarınıza doğal olarak dahil edin.
  • İçeriği arama amacına göre hizalayın.

Anahtar Kelime Yoğunluğu

Anahtar kelime yoğunluğu, bir web sayfasında belirli bir anahtar kelimeyi ne sıklıkta kullandığınızı ifade eder. Bir sayfada 100 kelime varsa ve hedef anahtar kelimenizi beş kez kullanıyorsanız, anahtar kelime yoğunluğunuz %5’tir.

Anahtar kelime yoğunluğuyla ilgili zor ve hızlı sayfa içi SEO kuralları bulunmamakla birlikte, hedef anahtar kelimelerinizin makaleniz boyunca doğal olarak göründüğünden emin olun. Bu arama terimi için en üst düzey içeriğe en uygun anahtar kelime yoğunluğunu hedeflemelisiniz.

Birincil anahtar kelimenize ek olarak, sayfa sıralamanıza yardımcı olabilecek eş anlamlıları, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri ve ilgili terimleri de ekleyin. Bunlar, Google’ın kullanmadıklarını söylediği gizli anlamsal indeksleme (LSI) anahtar kelimeleriyle aynı değildir. Bunun yerine, yalnızca bağlam oluşturmanıza yardımcı olan konunuzla ilgili terimlerdir.

Dahili Bağlantılar

Dahili bağlantı, Google’ın sitenizdeki sayfalar arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olduğu için sayfa içi SEO için önemlidir.

Ayrıca kullanıcı deneyimi için de harikalar. Dahili bağlantılar, insanların ek blog gönderileri veya değerli bir vaka çalışması gibi içeriğinizin daha fazlasını keşfetmesine yardımcı olur. Güçlü bir dahili bağlantı stratejisi, hemen çıkma oranınızı azaltmanın, dönüşüm oranı ve ortalama oturum süresi gibi diğer Google Analytics ölçümlerini iyileştirmenin de harika bir yoludur.

Sayfa içi SEO söz konusu olduğunda, sitenizdeki diğer alakalı sayfalara ve sayfalardan dahili bağlantılar eklemelisiniz. Ana sayfanız gibi yetkili sayfalardan bağlantı kurmak özellikle önemlidir.

Bu bağlantıların bağlantı metni, bağlantılı sayfanın sıralanmasını istediğiniz bir anahtar kelime olmalıdır. Aynı çapa metnini çeşitli sayfalarda tekrar tekrar kullanmadığınızdan emin olun, çünkü Google bunu anahtar kelime doldurma ve “sistemi kandırmaya çalışıyor” olarak yorumlayabilir.

Görsel Optimizasyonu

Görüntülerin SEO için de optimize edilmesi gerekir. Kısa çizgilerle ayrılmış sözcüklerle açıklayıcı dosya adları vererek başlayın. Ardından, dosya boyutunu, görüntünün kalitesini korurken hızlı bir şekilde yüklenecek şekilde optimize edin. Siteniz sürekli olarak 400 kb’nin üzerinde olan resimlerle doluysa, örneğin sayfa yükleme süreniz olumsuz etkilenir ve bu durum Google’da üst sıralarda yer alma çabanıza zarar verir.

TinyPNG, ImageOptim veya WP Smush gibi bir araçlar, görüntü optimizasyon işleminizi kolaylaştırır.

Daha detaylı bir Görsel Optimizasyon Rehberi için Ziyaret Edebilirsiniz. https://www.kadirtrabzon.com/8-adimda-seo-gorsel-optimizasyon-rehberi/

Son olarak, metne uygun anahtar sözcük eklenerek resim Alt etiketlerine metin ekleyin. Alt metin, arama motorlarının görüntüyü anlamasına yardımcı olur.

ÖZET

Özet olarak yukarıda ki maddeler ile site içi SEO’nuzu yaparak web sitelerinizi özenle optimize edebilirsiniz. Site içi SEO’nun Google için önemli bir kriter olduğunu unutmayın. Son olarak toparlamak gerekirse site içi SEO adımları şu şekildedir;

  • Kısa, açıklayıcı sayfa URL’leri kullanma
  • Başlık etiketlerini optimize etme
  • İkna edici meta açıklamaları
  • SEO Uyumlu makaleler
  • İlk 100 kelime içinde hedef anahtar kelimeyi kullanma
  • Uygun bir anahtar kelime yoğunluğunu korumak
  • Kullanıcı niyetini karşılayan içerik oluşturmak
  • Okunabilir metin yazma
  • Hem dahili hem de giden bağlantılar ekleme
  • Google görseller için optimize işlemleri

Unutmayın, sayfa içi SEO önemlidir. Web sayfalarınızı bu öğeleri göz önünde bulundurarak geliştirin ve daha iyi organik arama motoru sıralamaları elde edin!

Sık Sorulan Sorular

Site içi SEO nedir nasıl yapılır ?

Site içi SEO arama görünürlüğümüzü ve trafiğimizi iyileştirmek için yapılan optimizasyon işlemleridir. İşlemler arasında başlık ve meta açıklamalar, görseller, makale optimizasyonları ve anahtar kelime gibi birçok alt başlık bulunur.

Site dışı SEO nedir nasıl yapılır ?

Site dışı SEO Web sitemizin dışından yapılan optimizasyonlara denir. Backlink, Sosyal medya reklamları, Url düzenlemeleri gibi başlıklar işe yapılır.

Site içi SEO'nun Kapsamları

Site içi SEO Url düzenlemeleri, Başlıklar ve meta açıklamalar, Anahtar kelime yoğunluğu, SEO uyumlu makale optimizasyonu, Görsel optimizasyonu gibi başlıklara ayrılır.

Kaliteli SEO Nasıl Yapılır ?

SEO Çalışmaları Site içi ve Dışı olmak üzere 2 ana dala ayrılır. Bu kısımlarda ki sorunları eksiksiz bir şekilde düzelterek Kaliteli bir SEO Çalışması yapabilirsiniz.

 

Kadir Trabzon

Dijital Pazarlamaya meraklı SEO kategorisinde her geçen gün kendini geliştirmeye adamış bir pazarlamacı. Güncel bilgiler verdiğim blog siteme hoş geldiniz 😊

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu