WordPress SEO: Detaylı Rehber
WordPress Nedir ?
WordPress SEO yani WordPress Alt yapısı, kendi web sitemizi veya bloğumuzu oluşturmanın en basit ve en popüler yoludur. WordPress internet dünyasında bulunan web sitelerinin %43’lük kısmını oluşturur. Giriş yaptığınız her 4 web sitesinden 1’i WordPress alt yapısını kullanarak oluşturulmuştur.
WordPress, çeşitli web siteleri için mükemmel bir web sitesi oluşturma platformudur. Bloglardan e-ticarete, iş ve portföy web sitelerine kadar, WordPress çok yönlü bir CMS (İçerik Yönetim Sistemi)’dir. Kullanılabilirlik ve esneklik göz önünde bulundurularak tasarlanan WordPress, hem büyük hem de küçük web siteleri için harika bir çözümdür.
Teknik olarak ise WordPress, MySQL veri tabanından güç alan, PHP ile yazılmış açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir.
SEO Nedir ?
SEO, “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. Basit bir ifadeyle, insanlar işletmenizle ilgili ürün veya hizmetleri Google, Bing veya diğer arama motorlarında arattıklarında görünürlüğünüzü artırmak için sitenizi iyileştirme için yapılan optimizasyon süreci anlamına gelir. Sayfalarınız arama sonuçlarında ne kadar üst sıralarda görünürse, marka bilinirliğiniz ve web sitesini ziyaret eden kullanıcılar da olumlu yönde artacaktır.
Web Sitesi Performansı ve Önemli Kurulumlar !
Bu kısımda daha çok On Page SEO olarak bilinin site içi SEO Kısımlarını ele alacağız. Bu site içi SEO kısmında WordPress sitemizin temellerini oluşturan Hosting seçimi, SSL kurulumları gibi maddeleri inceleyeceğiz.
Güvenilir ve Kaliteli Hosting Seçimi
Hosting WordPress SEO‘nun kalbidir. Bu kısım kalitesiz olursa ne kadar çaba gösterip sitenizi optimize etseniz dahi olumlu sonuçlar alamazsınız. Hosting seçiminde dikkat edeceğimiz bir kaç madde bulunuyor. Bunlar, aylık trafik kotası, disk yapısı ve ram boyutudur.
Aylık trafik kotası web sitemizi ziyaret eden kullanıcıların sitemiz içinde gerçekleştirdiği veri transferine denir. Bu veri transferi ziyaretçinin sayfalar arası gezinme, beğeni veya yorum yapmaları sırasında gerçekleşir. Bir E-ticaret veya aylık ziyaretçi oranı fazla olan bir blog siteniz var ise aylık trafik kotanızın yüksek olmasına dikkat etmeniz gerekmekte.
Disk yapısı ise web site verilenin işlendiği depolama üniteleridir. Web sitemiz içinde ki bütün verilen sunucularda ki HDD veya SSD depolama ünitelerinde tutulur ve ziyaretçiler sayfalarımıza giriş yaptığında bu sunuculardan veriler aktarılır. Bu verilen ziyaretçilere hemen aktarılması için disk yapısının SSD olması gerekmektedir. SSD’ler HDD’lere göre 5 kat daha hızlı performans göstermektedir.
Ram boyutu ne kadar yüksek olursa web site hızı, uygulama hızı ve erişim hızı artmış olacaktır. E-ticaret siteleri için önerilen Ram boyutu 5 ile 8 GB arasında değişkenlik göstermektedir. Blog siteleri için ise bu boyut 2 veya 3 GB arasındadır.
SSL’in Önemini Unutmayın !
SSL sertifikası, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bir bağlantı sağlayan dijital bir sertifikadır. SSL, bir web sunucusu ve bir web tarayıcısı arasında şifreli bir bağlantı oluşturan bir güvenlik protokolü olan Güvenli Yuva Katmanı anlamına gelir.
Şirketler ve kuruluşlar, çevrimiçi işlemlerin güvenliğini sağlamak ve müşteri bilgilerini gizli ve güvenli tutmak için web sitelerine SSL sertifikaları eklemelidir.
WordPress SEO‘nun da kalbi niteliğinde olan SSL sertifikası Google tarafından da büyük önem taşıyor. Google güvenmediği web sitelerini ilk sayfalarda göstermiyor. Bunun sonucunda bir SSL sertifikası bulunmayan siteler hiçbir zaman ilk sıralarda yer alamayarak WordPress SEO‘da başarı elde edemiyor. Google ve ziyaretçilerin güvenini kazanmak ve WordPress SEO‘da başarı elde etmek için SSL sertifikalarınızı web sitenize kurun.
Site Hızının Önemi
WordPress SEO‘da site hızının önemi büyüktür. Site hızı kullanıcıların organik aramalarda sitemizi ziyaret ettiklerinde içeriklerimizin yüklenme ve sayfa açılış hızına denir. Bu açılış hızları WordPress SEO maddeleri içerisinde yer almakla birlikte Google’ın da dikkat ettiği bir unsurdur. Ek olarak site açılış hızı Google reklam maliyetlerini de düşürecektir. Maliyetlerin düşme sebebi ise hızlı açılan sitelerin kalite puanlarının yüksek olmasıdır.
Web Site Önbellekleme İşlemleri
WordPress SEO‘da önbelleğe alma, web sitelerine daha hızlı erişilebilmesi için dosyaların kopyalarının bir önbellekte veya geçici depolama alanında saklanması işlemlerine denir. Teknik olarak önbellek, dosyaların veya verilerin kopyaları için herhangi bir geçici depolama alanı oluşturarak orada depolar ve web sitemizi ziyaret eden kullanıcılarının karışına depodan verilen milisaniyeler içerisinde yüklenerek daha hızlı bir web sayfa açılışı meydana gelir.
Cache işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için WordPress içerisinde eklentiler kısmından;
- LiteSpeed Cache
- W3 Total Cache
- WP Super Cache
- Autoptimize
gibi çok sık kullanılan eklentileri yükleyip aktifleştirerek Cache işlemlerinizi yapmaya hemen başlayabilirsiniz.
Google Search Console ve Analytics Kurulumları
Google Search Console ve Google Analytics , Google firmasının web site kullanıcıları için sunmuş olduğu analiz araçlarıdır. Her web site kullanıcısı bu iki aracı kullanmak zorundadır. Search Console ile web sitenizin dizinlerine ekleyerek Google’ın web sitenizi taramasına yardımcı olursunuz.
SEO Dostu URL İpuçları
URL’lerin Kullanıcı odaklı ve WordPress SEO uyumlu olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Kullanıcılar SERP’de arama yaptıklarında başlıklardan hemen sonra URL’leri görmektedir. URL’lerde anahtar kelimenizi geçirmeye ve çok uzun olmamasına özen göstermemiz gerekmektedir.
Alan Adı Başında www. Seçimi
Alan adları genellikle varsayılan olarak www.deneme.com tarzında gelmektedir. Bazı Web site sahipleri bu alan adlarının akılda kalıcılık ve kısa olmasını öne sürerek en başta bulunan www işaret dilini silerek deneme.com tarzında kısa ve akılda kalıcı URL’ler oluşturmaktadır.
Eğer sizlerde daha kısa alan adım olsun istiyorsanız WordPress sol menüden Araçlar kısmına giriş yaparak üst görselde ki menü üzerinden www işaretleme dilini silebilirsiniz.
Kalıcı Bağlantı Ayarları
Kalıcı bağlantılar yani makalenizde ki, sayfalarınızda ki veya menülerde bulunan linklerdir. Bu linklerde hedeflediğiniz anahtar kelimeleri geçirerek WordPress SEO‘ya katkı sağlar ve makalenizi Google’a ne ile ilgili olduğunu anahtar kelimeniz ile belirtebilirsiniz.
WordPress ilk kurulduğunda bu URL varsayılan olarak makaleniz ile ilgili olmayan harf, ve kesme işaretleri ile geliyor. Bu sorunu düzeltmek için WordPress sol menüden ayarlar sekmesi içinden kalıcı bağlantılar kısmına giriş yapıyoruz ve “Yazı ismi” olan seçeneği seçiyoruz.
- Yanlış Kullanım >> https://www.kadirtrabzon.com/?p=123
- Doğru Kullanım >> https://www.kadirtrabzon.com/wordpress-nedir
Bu kullanım ile kullanıcı odaklı ve SEO uyumlu bir kalıcı bağlantı elde etmiş olacaksınız.
Önemli İçerikler İçin Özel URL Ayarları
Örneğin işletmenizin SEO Danışmanlığı adı altında hizmet verdiği bir alan olsun ve bu alanı özel sayfa ile kullanıcılara sunmak istiyorsunuz. İşte bu bir özel içeriktir. Bu gibi içeriklere çok uzun olmayan, hizmetiniz hakkında anahtar kelime içeren ve akılda kalıcı bir özel URL oluşturmanız gerekmektedir.
Bu özel URL’ler kullanıcılar için daha akılda kalıcı ve WordPress SEO uyumludur.
Temel WordPress SEO Ayarları
WordPress kurulumu yapıldığın herkesin yapması gereken bazı temel WordPress SEO ayarları mevcuttur. Bu temel ayarlar ile bütün SEO optimizasyonlarını yapabilir ve sorunsuz bir web site haline gelerek WordPress SEO‘nun tadını çıkarabilirsiniz.
Tema Seçimi
Tema seçimi denilince akla ilk gelen şey kullanıcılar için tasarım, web site sahipleri için SEO uyumluluğu ve açılış hızlarıdır. Bir tema satın almadan veya ücretsiz kullanıyorsanız web sitenize entegre etmeden önce WordPress SEO uyumluluğuna ve site açılış puanlarına dikkat ediniz. Bu kısımda sorun var ise o temayı kesinlikle değiştiriniz.
Seçtiğiniz temada olması gereken temek özellikler;
- SEO uyumlu olması,
- Açılış hızının yüksek ve sorunsuz olması,
- Kullanıcılar için akışta hızlı ve görsel açıdan zengin olmasıdır.
Bu maddelere dikkat ederek WordPress SEO uyumlu güzel bir tema seçebilir ve ilk adımlarınızı çok sağlam bir şekilde atabilirsiniz.
SEO Eklentisi Kurulumu
WordPress SEO eklentileri olmazla olmazlar arasındadır. Bu SEO eklentileri sayesinde web sitemizin analizini, link yönlendirmelerini, site haritalarını ve daha fazlasının ayarlarını kolaylıkla yapabiliriz. SEO eklentisinin bir diğer önemli kısmı ise makale yazımlarında bizlere büyük fayda sağlamasıdır. Makale yazımlarında gerekli temel SEO maddelerini listeleyerek bizlere hatalarımızı ve eksiklerimi göstererek daha güçlü bir SEO uyumlu makale yazmamıza yardımcı olur.
WordPress‘de sık kullanılan 3 tane SEO eklentisi mevcuttur. Bu eklentiler aralarında değişiklik gösterir. Bu değişiklik ise Pro sürüm ve normal sürümleridir. Benim kullandığım ve herkese de tavsiye ettiğim eklenti “RANK MATH SEO” eklentisidir. Bu eklenti diğer rakiplerine kıyaslar daha fazla ücretsiz özellik sunarak bizlere web site ve makale yazımı tarafında yardımcı oluyor.
Başlık Optimizasyonları
Başlıklar Google ve kullanıcılar için önemlidir. Google için başlıklar 60 karakteri geçmeyecek şekilde ve WordPress SEO’ya katkı sağlaması açısından da anahtar kelimenizi başlıklarınızın içerisinde geçirmenizi ister. 60 Karakteri geçen başlıklar Google aramalarında 60 karakterin üstünü göstermemekte. Bu da kötü bir görünüm ve kullanıcılar ve SEO açısından olumsuz bir durumdur.
Kullanıcılar için ise başlık yukarıda da belirttiğimiz gibi 60 karakteri geçmeyecek ve kullanıcıyı harekete geçirecek bir başlık olmak zorundadır. Bu da dikkat çekici, anahtar kelimenizin olduğu ve 60 karakteri geçmeyen bir WordPress SEO uyumlu başlıktır.
Meta Açıklamaları
Meta açıklamaları başlıklar kadar önem arz ediyor. Bunun sebebi ise meta açıklamaları kullanıcıların aramalarda ikinci dikkat ettiği konudur. Meta açıklama hemen başlıkların altında bulunur ve makalenin bir özetini içerir. Bu özet WordPress SEO kuralları dahilinde yani 160 karakteri geçmeyen ve başlıklarda da olduğu gibi hedef anahtar kelimemizin geçmesi gerekmektedir.
Google bu anahtar kelimeleri analiz ederek kullanıcıların arama yaptığı esnada karşılarına anahtar kelimeleri baz alarak listeler.
Görsel Optimizasyonları
Görseller web sitelerinin açılma hızında ve makalelerde görsel açıdan önemlidir. Görseller WordPress SEO açısından 200Kb ve altında olması gerekmektedir. Büyük boyutlu görseller daha fazla veri harcadığından kullanıcılar web sitenize ilk girişlerinde hemen yüklenmeyerek gecikmeye yol açacaktır.
Görselleri yüklerken dikkat edilmesi gereken ikinci unsur ise alt metinleridir. Hiçbir görseli alt metin yazmadan yayınlamayın. Buna ek olarak alt metinler görsel ne ile ilgiliyse ona uygun olmalıdır.
WordPress SEO Önemli İpuçları
Bu kısımda Web site kullanıcıları tarafından çok sık kullanılan ve olumlu geri dönüş sağlanan bazı önemli ipuçlarının sizlere sunacağım. Bu ipuçlarını dikkatli bir şekilde inceleyerek sizlerde kendi WordPress sitenizde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Hemingway App Aracını Kullanın
Hemingway App aracı sizin yazdığınız makalenin okunabilirliğini ölçerek sizlere bir skor verir. Bu skorun hemen altında makalenizde ki hataları size sunarak sorunlarınızı çözmede yardımcı olur. Hedefiniz bu skorun 4 ve üzerinde olmasıdır.
Makalelerinizi Düzenli Olarak Güncelleyin
Eski makaleler artık Google’ın için önem taşımıyor. Bu yüzden de o makaleniz ve anahtar kelimeniz her geçen gün Google sıralamalarından düşüyor. Bunu önlemek ve her zaman ilk sayfalarda bulunmak için düzenli olarak makalenize eklemeler ve çıkarmalar yaparak güncelliğini koruyabilirsiniz.
SEO Dostu İçerik Yazın
Google’da ilk sıralara çıkmak için en önemli silahınız SEO uyumlu makaledir. Sizler web sitenize ne yaparsanız SEO dostu bir içeriğiniz yok ise Google’da hiçbir zaman sıralama alamazsınız.
Peki Nedir bu SEO dostu veya SEO uyumlu makale ? SEO uyumlu makale Google’ın bizlere kendi web sitelerinde sunmuş olduğu yönergeler doğrultusunda ve belirli kurallar çerçevesinde yazılan makalelerin tümüdür. Bu yönergeler şunlardır;
- Anahtar kelimenizi abartıya kaçmadan makalenizin içerisine serpiştirin.
- Makaleniz çok kısa ve anlamsız olmasın.
- Google için değil kullanıcılar için yazın. Yani daha samimi bir dil kullanın.
- Görsellere ve videolara yer verin.
- Ana başlıklarda ve alt metinlerde anahtar kelimenizi kullanın
- Başlıklarınız dikkat çekici ve 60 Karakteri geçmesin
- Alt metinlerde anahtar kelime geçirin ve 160 karakteri geçmeyin.
Bu maddelere dikkat ederek oluşturacağınız SEO uyumlu makale ile Google’da üst sıralara çıkma fırsatının büyük ölçüde kazanmış olursunuz. Tabii ki de SEO uyumlu makale tek başına işlev görmez. Sorunsuz ve kaliteli bir web site ile de desteklenmelidir.
Güvenilir İç ve Dış Bağlantılara Yer Verin
İç de dış bağlantıların bizlere şöyle bir faydası var. Google botları web sitemizi ziyaret ettikleri zaman içeriklerimizi analiz ederken karşılarına başka bir yazımızda ki linki de vererek botların yeni içeriklerimizi daha hızlı keşfetmemize olanak sağlar. Google’dan daha hızlı index almak ve sıralarda daha hızlı yükselmek için sizlerde makalenizde ara ara link vermeyi unutmayınız.
Detaylı Anahtar Kelime Araştırması Yapın
Anahtar kelime araştırması yapmak organik trafik çekmek için en iyi yollardan biridir. Daha yeni bir web site sahibi iseniz uzun kuyruklu ve rekabet ortamı az olan kelimelerde SEO uyumlu bir makale ile hızlı bir şekilde üst sıralara çıkabilirsiniz. Bu anahtar kelimeleri ise ücretli veya ücretsiz olarak sunulan SEO toolları sayesinde öğrenebilirsiniz. Bu anahtar kelime bulma araçları şunlardır;
- Ahrefs
- Semrush
- Moz
- Google SERP Sayfası
- Google Keyword Planner aracı
- Ubersuggest
Bu yardımcı araçlar sayesinde sizlerde kolaylıkla rekabet ortamı düşük ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerinizi bulabilir ve SEO uyumlu makale ile destekleyerek Aramalarda hızlıca yükselebilirsiniz.
Kaliteli WordPress Eklentileri
Artık herşey hazır. WordPress SEO‘yu bütün detayları ile ele aldık. Şimdi ise bu detaylara ek olarak WordPress siteniz için olmazla olmaz bazı eklentileri inceleyeceğiz. Bu eklentiler ile WordPress sitenizde seviye atlatacaksınız
WordPress SEO Eklentileri
WordPress seo eklentileri ile sitenizin genel durumunu ve SEO ayarlarınızı yapılandırmaya yardımcı olur. Sizlere önereceğim SEO eklentiler şu şekildedir;
- Rank Math SEO
- Yoast SEO
- All In One SEO
Bu eklentiler ile WordPress sitenizde ki SEO durumunu kontrol edebilir, eksik ve hataları yönlerinizi tespit ederek sorunsuz bir web site haline gelebilirsiniz. Bu konu da benim önerdiğim ve halihazırda kullandığım WordPress SEO eklentisi Rank Math SEO‘dur. Bu eklentiyi kullanmamın sebebi ise diğer rakiplerine kıyaslar daha fazla ücretsiz özellik olması ve daha kullanışlı olmasıdır.
Önbellekleme (Cache) Eklentileri
Önbellekleme eklentileri çok sayıda WordPress’in içinde mevcut. Ama herkes tarafından kullanılan ve web site içerisinde büyük performans artışı sağlayanlar azdır. Bu performans artışı sağlayan WordPress Cache eklentileri şu şekildedir;
- WP Fastest Cache (Türkçe)
- W3 Total Cache
- LiteSpeed Cache
- WP Super Cache
Bu eklentilerin hepsi web sitenizde gözle görülür performans artışı sağlayabilir. Bu eklentileri birbirinden ayırt eden özellik ise, herkes tarafından kullanılan bazı özelliklerin ücretli veya ücretsiz bir şekilde sunulmasıdır. Ben LiteSpeed Cache eklentisini kullanıyorum. Bu eklenti diğer rakiplerine kıyasla kullanımı kolay ve ücretsiz bir şekilde birçok özelliği aktif olarak kullanmamıza izin veriyor.
İletişim Eklentileri
İletişim eklentileri sayesinde web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar ile iletişime geçebilir, form doldurtabilir veya onlardan mail adreslerini alarak E-Mail Marketing yapabilirsiniz. Web site sahipleri tarafından en çok kullanılan İletişim eklentileri ise şu şekildedir;
- Contact Form 7
- Contact Form by WPForms
Bu eklentilerin ikisi de kullanışlı ve tasarımsal olarak iyi durumadır. Kendinize uygun olanları seçerek hemen ziyaretçilerinizi ile etkileşime geçebilirsiniz.
Özet
Bu çok kapsamlı WordPress SEO Nedir ve Nasıl Yapılır makalemizin sonuna geldik. Bu makaleyi sonuna kadar okuyarak kendi WordPress sitenize entegre ederek sorunsuz ve Google’ın tam istediği gibi SEO uyumlu bir WordPress sitesi haline gelebilirsiniz.
Bu SEO uyumlu sitenizi de SEO uyumlu makaleler ile destekleyerek Google’da üst sıralarda kolaylıkla yer alabilirsiniz.
Öneri: Netflix Film Önerileri
Sık Sorulan Sorular
WordPress SEO nedir nasıl yapılır?
WordPress SEO ne işe yarar?
WordPress hangi SEO eklentisi?
WordPress seo eklentileri ile sitenizin genel durumunu ve SEO ayarlarınızı yapılandırmaya yardımcı olur. Sizlere önereceğim SEO eklentiler şu şekildedir;
- Rank Math SEO
- Yoast SEO
- All In One SEO
Bu eklentiler ile WordPress sitenizde ki SEO durumunu kontrol edebilir, eksik ve hataları yönlerinizi tespit ederek sorunsuz bir web site haline gelebilirsiniz. Bu konu da benim önerdiğim ve halihazırda kullandığım WordPress SEO eklentisi Rank Math SEO‘dur. Bu eklentiyi kullanmamın sebebi ise diğer rakiplerine kıyaslar daha fazla ücretsiz özellik olması ve daha kullanışlı olmasıdır.