Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SEOWORDPRESS

6 Adımda WordPress Site Hızlandırma Rehberi

WordPress site hızlandırma eklentiler ve çeşitli optimizasyonlar ile kolaylıkla iyileştirilebilir. Site açılış hızı Google tarafından son derece önem verilmekte ve bir SEO kriteri olarak görülmektedir. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre bir web sitesinde açılış hızı 3 saniye ve yukarıda olanların organik trafiği %50 oranında düşmekte. Hangi kullanıcı bir sitenin açılmasını üzün süre bekler ki ? Bu sebepten dolayı hem SEO’da başarı elde etmek hem de kullanıcı deneyimini iyileştirmek için site hızımızı olduğunca düşük bir süreye indirmemiz gerekmektedir.

WordPress Site Açılış Hızı Nedir ?

WordPress site açılış hızı, web sitemizi ziyaret eden kullanıcıların Google aramalarında bizim siteye tıkladıkları zaman sayfamıza giriş hızlarına denir. Markamızın kullanıcı deneyimizi en çok etkileyen unsurlar arasındadır. Ziyaretçiler daha ürünlerimizi veya yazılarımızı görmeden ilk olarak sayfaya girişte kolaylık olmasına önem gösterir. Çok uzun sürede açılan bir web sitesini kullanıcı doğal olarak kapatacaktır. Bizler bu süreyi optimize ederek kullanıcıların web sitemize tıkladıkları zaman hiç bekletmeden siteye giriş yapmasını sağlayacağız.

Site açılış hızı kullanıcı deneyiminin aksine çok önemli bir SEO Kriteridir. Masaüstü için 2012’den beri, Mobil için 2018’den beri açılış hızlarını Google takip etmekte. Bu süreyi 1 saniye ve altına düşürdüğümüzde kullanıcı deneyimi ve SEO’ya olan katkı büyük ölçüde artacaktır. Hiç zaman kaybetmeden WordPress site hızlandırma rehberimizi inceleyeme başlayalım.

WordPress Site Hızlandırma Rehberi

Bu rehber 5 önemli adımdan oluşmaktadır. Maddelerin her biri kendimce denenmiş ve işe yaramış maddelerdir. Sizlerde bu maddeleri detaylıca inceleyerek hemen kendi WordPress sitenizde uygulamaya başlayabilirsiniz.

1: Görselleri Optimize Edin

Görseller WordPress site hızını en çok etkileyen unsurdur. Görsellerin boyutlarını optimize ederek daha hızlı yüklenmesini sağlayabiliriz. Önerilen görsel boyutu 200Kb ve altıdır. Bu miktarı geçmeden ve görsellerin kalitelerini bozmadan optimize edilmelidir. Hızlı yüklenen görselleri bize WordPress site hızlandırma konusunda büyük avantaj sağlar.

Görselleri optimize etmek için Photoshop, İmagecompressor, CompressJpeg yardımcı araçlarını veya WordPress alt yapısında bulunan ShortPixel Image Optimizer eklentisini ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

2: HTML, CSS ve Javascript Dosyaları Küçültün

Html ve Css’i küçültmek kodun içinde ki boşlukları ve yorumları kaldırır ve bu da dosya boyutu küçültür. Küçük  dosyalar bize daha hızlı yüklenen WordPress web sitesi anlamına gelir. Bu da WordPress site hızlandırma konusunda bize avantaj sağlar.

Javascript ertelememizin sebebi ise ilk önce ziyaretçilere sitemizin temelini oluşturan Html ve Css dosyalarını göstermektir. Javascript dosyalarını ertelemek Pagespeed aracında bulunan “Oluşturmayı engelleyen kaynakları ortadan kaldırın” hatasına çözüm olmaktadır.

Javascript dosyasını sıkıştırmak, birleştirme ve küçültmek web sitenizde bazı grafik hatalarına yol açabilir. Bu seçenekleri aktifleştirmeden önce web sitenizin işlevlerini test etmeniz size fayda sağlayacaktır.

3: SEO Uyumlu Hosting Seçimi

Hosting hızı kısaca site hızı da demektir. Web sitemiz ne kadar hızlı yüklenirse ziyaretçilerden gelen kullanıcı deneyimi skorumuz da olumlu yönde etkilenecektir. Hosting hızını etkileyen maddeler şu şekildedir;

  • Aylık Trafik Kotası
  • Disk Yapısı (HDD,SSD)
  • Cpu ve Ram Boyutu
  • Sunucu Konumu
  • Bant Genişliği

Aylık Trafik Kotası

Aylık trafik kotası web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların giriş yaptığında gerçekleştirdiği veri transferine denir. Bu veri transferinin içine sayfa görüntüleme, yorum gibi etkenler de dahildir. Her gelen kullanıcı örneğin 50Kb bir veri harcadığını düşünürsek bu da bizlere aylık olarak 5GB kotamız olduğunu varsayarsak 100.000 ziyaretçi anlamına gelmektedir.

Aylık gelen trafiğinizi analiz ederek ona göre bir trafik kotanıza uygun hosting paketi seçmeniz gerekmektedir. Trafik kotanız düşük ise ve ay sonuna kadar biterse yeni gelen kullanıcıları kaybetmiş olacaksınız. Bu duruma düşmemek için ve WordPress site hızlandırma için kotanızı iyi belirlemenizde fayda var.

Disk Yapısı

Disk web site verilerinizin işlendiği depolama üniteleridir. Bu ünite web sitenizde ki tüm verileri barındırmak için kullanılır. Web sitemizi ziyaret eden kullanıcılara verilerimizin hemen yüklenmesi gerekir. Bu sebepten de verilerimizin bir SSD Disklerde tutulduğuna dikkat edin. SSD diskler HDD disklere göre 5 kat daha hızlı bir performans sağlar.

Ram Boyutu

Bellek yani Ram ne kadar büyük olursa web site hızı, uygulama hızı, erişim hızı da artmış olacaktır. Eğer bir kişisel web sayfası kuruyorsanız bu boyut 1 ile 3 GB arasında olabilir. Ama bir E-ticaret sitesi kuruyorsanız ve sayfalarınız ve aylık trafiğiniz çok ise bu miktar 8 Gb’a kadar çıkması gerekmektedir.

Bant Genişliği

Bant genişliği web sitenizde ki her bir saniyede gerçekleşen veri akışı miktarına denir. Sitenizde ki bank genişliği 150 Kullanıcı ile sınırlı ise 151’nci kullanıcı web siteye çok yavaş bir şekilde girebilir veya hiç giremez. Bu sorun için Hosting alırken Bant genişliğini yüksek seçmeniz size avantaj sağlayacaktır ve bu da WordPress site hızlandırma aşamasında büyük önem arz ediyor.

4: Web site Önbellekleme Yapın

Cache yani Önbellekleme bir web sitesi açıldığında o sitede ki veriler Cache olarak toplanır ve HTML Dosyasına dönüştürülerek tarayıcı da saklanır. Aynı siteyi başka bir zaman da açtığımız da önbelleğin bir kopyası yüklenecektir. Ve bu da sunucunun daha hızlı yüklenmesine ve daha az yorulmasına yardımcı olur.

WordPress site hızlandırma da cache kurulumu eklentiler ile kolaylıkla yapılabilir. En çok kullanılan Cache eklentileri şu şekildedir;

  • LiteSpeed Cache
  • W3 Total Cache
  • WP Super Cache
  • Autoptimize

Bunların arasından benim kullandığım eklenti LiteSpeed Cache eklentisidir. Bu eklentinin kurulumu ve kullanımı oldukça basittir. Tek bir ayar ile Önbellekeleme, HTML CSS ve Javascript dosyalarını sıkıştırma gibi bir çok özellik ücretsiz ve kaliteli bir şekilde sunulmaktadır.

5: PHP Versiyonu Yükseltin

Bu madde biraz riskli ama işe yarayan bir maddedir. PHP veriyonu yükseltmek bizlere hız ve optimizasyon konularında büyük fayda sağlıyor. PHP 7 PHP 5 versiyonuna göre performansı 2 kat artmış durumda. PHP 7 Saniyede %112 daha fazla istek işliyor. Buna ek olarak PHP 7 Bellek performansında %50 oranlarında artış gösteriyor. WordPress site hızlandırma konusunda çok işe yarıyor.

PHP 7 kullandığımız zaman bazı eklentilerde ve temalarda uyumsuzluk sorunu yaşayabiliriz. Yani hızlı web site olsun diye geçtiğimiz PHP 7 web sitemizi daha yavaş hale getirebilir. Bunun sebebi ise PHP 7 Yeni ve güncel olduğu için daha her tema ve eklenti ile entegre çalışamıyor. Bu riskleri göz önüne alarak geçiş yapmakta fayda var !

6: SEO Uyumlu Temalar Kullanın

Yukarı vermiş olduğum önemli maddelerin hepsi işe yarayan ve en çok kullanılan maddelerdir. Ama SEO Uyumlu tema bu maddelerin dışında kalıyor. Sebebi ise bu optimizasyonlarda unutulması. SEO Dostu tema çok önemlidir. Sebebi ise yukarı da ki her maddenin temalar ile ilgili olmasıdır. Temanız yavaş ve SEO uyumlu değilse yukarı da ki optimizasyonları yapsanız daha olumlu sonuçlar alamayabilirsiniz. SEO Uzmanları ve ajanslar tarafından kullanılan SEO uyumlu temalar şu şekildedir;

Site Açılış Hızı Ölçme Araçları

Yavaş siteleri kimse istemez, bu sebeple de sitemizin hız değerlerini her zaman ölçerek optimizasyonlar yapmalıyız. Peki hız araçları ne işe yarar ? Hız araçları sayesinde web sitemizin hız değerini öğrenebilir aynı zamanda hızınız düşük ise buna sebebiyet veren hataları da görebiliriz. Bu hataları hızlıca gidererek ise güzel hız sonuçları veren bir web siteye hazır olabiliriz.

En sık kullanılan ve kaliteli web site hızı ölçme araçları şu şekildedir;

  1. GTmetrix
  2. WebPagetest
  3. Google PageSpeed Insights
  4. Site Speed (Google Analytics)
  5. Google Test My Site
  6. YSlow
  7. Pingdom

Benim sık kullandığım araç Google PageSpeed Insights aracıdır. Sizler için örnek olması açısından bir hız testi yaptım.

Hızlı web sitesi = SEO Dostu ve Kullanıcı dostu web sitesi demektir !

Örnek Web site Hızı

Benim kendi web sitemin hız testi sonucu 100 Puan. Yukarı da verdiğim maddelerden başka herhangi bir şey kullanmadım. Sizlerde bu maddeleri kullanarak web sitenizi SEO dostu hale getirebilirsiniz.

Sonuç

WordPress site hızlandırma ile ilgili en çok kullanılan ve işe yarayan yöntemleri sizlere aktardım. Sizler de yukarıda vermiş olduğum maddeleri kendi WordPress sitenizde uygulayarak WordPress SEO‘ya ve kullanıcı dostu bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

Daha fazla bilgi ve WordPress sitenizde seviye atlamak için hazırlamış olduğum WordPress SEO Rehberini inceleyebilirsiniz. https://www.kadirtrabzon.com/wordpress-seo/

Sık Sorulan Sorular

WordPress Sitemi nasıl hızlandırabilirim ?

Wordpress sitesini hızlandırmak için gerekli teknoik optimizasyonlar ve WordPress alt yapısında bulunan çeşitli eklentiler ile istediğiniz sonuçları alabilirsiniz.

Web siteleri nasıl hızlandırılır ?

Web siteleri Görsel optimizasyon, Önbellek eklentileri, Kaliteli Hosting servisleri ve SEO Dostu tema seçimi ile hızlandırılır. Bu maddeleri WordPress sitenizde uygulayarak olumlu site hızı sonuçları alabilirsiniz.

WordPress site hızlandırma eklentisi

En çok kullanılan ve Olumlu yorum alan site hızlandırma yani Cache ve HTML, CSS Javascript sıkıştırma eklentileri şu şekildedir;

  1. GTmetrix
  2. WebPagetest
  3. Google PageSpeed Insights
  4. Site Speed (Google Analytics)
  5. Google Test My Site
  6. YSlow
  7. Pingdom

WordPress site çok yavaş

Bunun sebebi SEO dostu tema kullanmamak, çok yüksek kalitede görsel kullanımı, Cache eklentisi kullanılmıyor olması ve kalitesiz hosting firması seçimidir. Bu maddeleri rehberimizi inceleyerek hemen optimize edebilirsiniz.

 

Kadir Trabzon

Dijital Pazarlamaya meraklı SEO kategorisinde her geçen gün kendini geliştirmeye adamış bir pazarlamacı. Güncel bilgiler verdiğim blog siteme hoş geldiniz 😊

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Web sitem için çok güzel önerilerde ve taktikler de bulundular bana zaten makalelerde çok güzel açıklanmış site genel olarak çok güzel bilgiler içermekte

  2. Site hızlandırma hiç bu kadar kolay olmamıştı değerli bilgilerden dolayı teşekkür ederiz

  3. Araştırdığım konular arasında yer alan site hızlandırma ile alakalı okuduğum en iyi makale diyebilirim Emeğinize sağlık teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu